Ανακαλύπτοντας τα Άλατα Epsom για Ευεξία και Ενέργεια

Ανακαλύπτοντας τα Άλατα Epsom για Ευεξία και Ενέργεια

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα λουτρά με αλάτι Epsom, τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ως φυσική θεραπεία για τον πόνο, ως προϊόν ευεξίας και τόνωσης χάρη στα πολυάριθμα οφέλη του. Τί είναι όμως το Αλάτι Epsom; Διαβάστε παρακάτω, για να γνωρίσετε περισσότερα γι’ αυτό το μοναδικό προϊόν της φύσης. 

Τι είναι το αλάτι Epsom;

Το αλάτι Epsom, γνωστο και ως πικρό αλάτι, αγγλικό αλάτι ή αλάτι Sedlitz,  εκτιμάται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο και μέταλλα. Χάρη στη σύστασή του, το θειικό μαγνήσιο, μια καθαρή, φυσική ένωση με δεκάδες χρήσεις, χρησιμοποιείται ευρέως στην καλλυντική χρήση. Για χαλαρωτικά λουτρά, απολεπιστικές θεραπείες και καταπραϋντικές θεραπείες του προβληματικού δέρματος. Το αλάτι Epsom είναι επίσης χρήσιμο σε περιπτώσεις κόπωσης, δυσκολίας στον ύπνο, άγχους και μυϊκού ή αρθρικού πόνου.

Προέλευση και “καταγωγή”

Το αλάτι Epsom προέρχεται από ένα φυσικό ορυκτό, τον Δολομίτη και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1618 στις ιαματικές πηγές της ομώνυμης πόλης της Αγγλίας Epsom. Λέγεται ότι την εποχή της μεγάλης ξηρασίας στην Αγγλία, ένας βοσκός πήγε το κοπάδι του στην ιαματική λίμνη αλλά εκείνα αρνήθηκαν να πιουν. Το νερό είχε πικρή γεύση και κατά την εξάτμιση παρήγαγε ένα αλάτι που είχε μια αξιοσημείωτη επίδραση: ήταν καθαρτικό. Αυτό έγινε το περίφημο άλας του Epsom (θειικό μαγνήσιο, MgSO4) και θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα για τα επόμενα 350 χρόνια.  

 Τα Οφέλη του Αλατιού Epsom

 Ηρεμιστικό, χαλαρωτικό: βαθιά χαλαρωτικό, καταπραΰνει και χαλαρώνει τους πονεμένους μύες και τα πόδια, συμβάλλοντας στην ευεξία σας. Βοηθά επίσης στην εξάλειψη της συσσωρευμένης κόπωσης και του στρες και έχει θετική επίδραση στον ύπνο.

Αποτοξινωτικό, εξαγνιστικό: 

Ένα ζεστό μπάνιο με αραιωμένο το αλάτι epsom αποβάλλει τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα από το σώμα σας. Δρα επίσης στο έκζεμα βοηθώντας στην εξάλειψη των ανεπιθύμητων οξέων από το δέρμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο.

Απολεπιστικό: ένα απαλό διεγερτικό για το σώμα και το πρόσωπο, το μέγεθος των κόκκων του αλατιού Epsom είναι ιδανικό για απολέπιση, απομακρύνοντας απαλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Αγγειοδιασταλτικό: αυτό το αλάτι έχει την ικανότητα να αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος προωθώντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που το καθιστά σύμμαχο στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην καταπολέμηση της κατακράτησης νερού και της κυτταρίτιδας.

Για τα μαλλιά

Το αλάτι Epsom αποκαθιστά τον όγκο, την ελαστικότητα και τη ζωντάνια στα ξηρά, κουρασμένα μαλλιά. Βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς, ισορροπημένου τριχωτού της κεφαλής. Για να φροντίσετε τα μαλλιά σας και να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής σας υγιές, όταν λούζετε τα μαλλιά σας, βάλτε λίγο  σαμπουάν (κατά προτίμηση φυσικό σαμπουάν) στην παλάμη του χεριού σας και προσθέστε μισή κουταλιά αλάτι Epsom. Πλύνετε τα μαλλιά σας και ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό.

*Εάν λούζετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά, δηλαδή μία φορά την ημέρα ή μία φορά κάθε δύο ημέρες, μην χρησιμοποιείτε το αλάτι Epsom κάθε φορά που λούζεστε. Μια φορά την εβδομάδα είναι μια λογική συχνότητα ώστε να μην καταστρέφετε τις ίνες των μαλλιών και το τριχωτό της κεφαλής.

Ενίσχυση με μαγνήσιο 

Ένα ζεστό μπάνιο με αραιωμένο το αλάτι epsom βοηθά στην απορρόφηση του μαγνήσιου που περιέχει, από το ίδιο το δέρμα. Ωστόσο, η συμβολή είναι ενισχυτική και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την πρόσληψη μέσω τροφής. 

Θαλασσινό αλάτι και αλάτι Epsom: ποια είναι η διαφορά; 

Αν και πράγματι τα άλατα γενικότερα  συμβάλλουν στην ευεξία του δέρματος, στην χαλάρωση και τα χρησιμοποιούμε στα θεραπευτικά λουτρά μας, δεν πρέπει να συγχέονται. Το Θαλασσινό αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο (NaCl) ενώ τα άλατα Epsom θειικό μαγνήσιο (MgSO4). Προέρχονται από διαφορετικές πηγές και έχουν διαφορετική χημική σύνθεση.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το αλάτι Epsom;

Για να απολαύσετε τα οφέλη του αλατιού Epsom, ακολουθούν ορισμένες συστάσεις:

Η χρήση του αλατιού Epsom είναι εξωτερική, με την έννοια ότι χρησιμοποιείται κατα κόρον στην περιποίηση του δέρματος, σε ιαματικά μπανια για  αποτοξίνωση, απολέπιση, ακόμη και ίαση ουλών, χάρη στην καταπραϋντική της δράση. Για το μπάνιο σας, αναμείξτε 2 έως τρεις χούφτες αλάτι Epsom στο νερό του μπάνιου και βυθίστε το σώμα σας. Μείνετε στο ζεστό νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το σώμα σας με καθαρό νερό. Αν δεν έχετε μπανιέρα, προσθέστε μια χούφτα σε μια λεκάνη και βυθίστε τα πόδια σας για τουλάχιστον 45 λεπτά και ξεπλύντε έπειτα με καθαρό νερό. 

Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια:

Μερικές φορές, τα αιθέρια έλαια προάγουν τη χαλάρωση. Συνδυάζονται αρμονικά με το αλάτι Epsom πριν αυτό αραιωθει στο νερό. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Νεραντζιά (Citrus aurantium), η Λεβάντα (Lavandula angustifolia) και το Πορτοκάλι (Citrus sinensis).

Για προληπτικούς λόγους, μην προσθέτετε αιθέρια έλαια στο αλάτι Epsom αν είστε έγκυος, θηλάζετε και πρέπει να ζητάτε συμβουλή γιατρού σε ό,τι αφορά στα βρέφη. Επιπλέον, όποια και αν είναι η κατάστασή σας, είναι σημαντικό να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικευμένου επαγγελματία πριν χρησιμοποιήσετε το αλάτι Epsom.

Φτιάξτε ένα scrub σώματος 

Για να φτιάξετε ένα σπιτικό scrub σώματος, απλά βάλτε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι Epsom σε ένα μπολ και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό φυτικό έλαιο, όπως έλαιο jojoba, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας κτλ.  Στη συνέχεια, μπορείτε να  προσθέσετε 3 στύψεις τζελ αλόης βέρα (Aloe barbadensis). Ανακατέψτε τα όλα μαζί με ένα κουτάλι, συνθλίβοντας ελαφρά τους κρυστάλλους αλατιού Epsom, ώστε το scrub να μην είναι πολύ σκληρό για το δέρμα. Αν θέλετε, προσθέστε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο στο ομοιογενές μείγμα και ανακατέψτε ξανά, έντονα. 

Για να το χρησιμοποιήσετε, απλά βρέξτε ελαφρά το δέρμα σας, πάρτε μια μικρή ποσότητα από το scrub και εφαρμόστε το με ελαφριές κυκλικές κινήσεις σε όλο το σώμα σας για λίγα λεπτά. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε ολόκληρο το σώμα σας. *Αυτό το scrub πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την παρασκευή του, δεν διατηρείται καλά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.